Třívrsvá ocel San Mai od výrobce Takefu Special Steel Co. LTD. Japonsko, s jádrem z uhlíkové oceli Shiro2, používaná japonskámi mistry především na kuchyňské nože Japonského stylu.
Jádro z uhlékové oceli Shiro2 obsahuje velmi málo nečistot a snadno se tepelně zpracovává. Má dobrou tažnost, zpracovatelnost a kovatelnost. Přídavek Cr (chromu) a Ni (niklu) zajišťuje zjemnění mikrostruktury zrn. Sferoidizace cementitu zajistí vyšší pevnost po kalení a vyšší houževnatost spolu se snížením tendence k vyštipování ostří.
Ocel Shiro2 obsahuje velmi málo nečistot a snadno se tepelně zpracovává. Má dobrou tažnost, zpracovatelnost a snadno se kuje. Přídavek Cr (chromu) a Ni (niklu) zajišťuje zjemnění mikrostruktury zrn. Tepelné zpracování oceli Shiro2 je poměrně snadné. Protože není tak citlivá na teplotu kalení, je růst větších martenzitových mikrostruktur nepravděpodobný, i když teplota kalení pro austenit bude o něco vyšší než standardní. Tím je zajištěno kvalitní a konzistentní tepelné zpracování. Vzhledem k vysoké houževnatosti materiálu Shiro2 jej lze používat při extrémně vysoké tvrdosti, Hrc 63-64 u kulinářských nožů a 60-61 Hrc u sportovních nožů. Tenčí materiál je ideální pro kulinářské nože. Silnější materiál se dobře hodí pro úderné nástroje, jako jsou sekery.
Tepelné zpracování:
Kování při teplotě 1100 °C. Nekovat při teplotě nižší než 1000 °C/1832 °F. Po kování žíhat.
Žíhání při 750-800°C. Rychlost ochlazování po žíhání by neměla překročit 25°C/hod.
Kalení 780-820°C. Kalení v oleji (olej o teplotě 50°C) nebo ve vodě (voda o teplotě 25°C).
Popouštění 150-250°C dle požadované tvrdosti